De fleste ved, at det er vigtigt at få skiftet dæk mellem sommer og vinter. Hvis du ikke har de rigtige dæk på din bil, kan det være farligt at køre på vejene. Derfor skal man regelmæssigt om foråret og efteråret sørger for at få skiftet sine dæk. Men hvad er egentlig forskellen på et hjulskift og et dækskift?

Det ser vi nærmere på i denne artikel. Artiklen er udarbejdet i samarbejde med bileksperterne fra bilstream.dk.

Hvis man ikke ved meget om biler, kan det være svært at finde ud af, hvad mekanikeren mener. Hvornår snakker de om dæk og hvornår snakker de om hjul og hvad er egentlig forskellen? Dækket et det sorte gummi som er på din bil. Fælgen er det metal som sætter den fast. Hjulet er de to ting til sammen. Hjulskift er derfor at skifte begge dele.

Hos de fleste biler bliver sommerdæk sat fast med én type fælge og vinterdæk med et andet. Det er derfor oftest nødvendigt at lave et helt hjulskift, når du skifter fra sommer til vinterdæk. Heldigvis koster det ofte ikke mere.

Hjulskift pris

Prisen for et hjulskift til bil er 199 kr.

Pris på hjulskift skifter meget, afhængigt af, hvilket værksted du vælger. Prisen kan komme helt ned på omkring 199 kroner for et komplet skift. Men mange steder kan det komme op at koste 149 kroner per hjul at få skiftet. Det er derfor vigtigt at vælge værkstedet til dit hjulskift med omhu.

Der er forskel på hjulskift priser afhængigt af, om du har dæk og fælge selv eller ej. Hvis du skal have helt nye dæk, bliver prisen ofte højere. Til gengæld kan man ofte bruge de samme vinter- og sommerdæk flere år i træk. Derfor ænder man hurtigt med et billig hjulskift alligevel.

Pris på hjulskift og opbevaring

Fordi man laver hjulskift hvert halve år, står man halvdelen af året med hjul, man ikke skal bruge. Hvis man selv har mulighed for at tage sig af dem, kan man sagtens det. Men for mange giver det mening at få hjulskifte og opbevaring samtidigt. 

Pris på hjulskift og opbevaring kan ligge på alt mellem 375-900 kroner. Det kommer også an på, om du vælger et fast abonnement eller ej. Her kan du betale en årlig pris på hjulskift og opbevaring, inklusiv et skift hvert halve år. 

Det kan ofte godt betale sig at få sine hjul professionelt opbevaret. Sådan sørger du for, at de bliver passet på under de rigtige omstændigheder. Det gør også, at dine dæk og hjul i gennemsnit holder i flere år. Du sparer derfor penge på ikke at skulle købe nye dæk ofte.

Billigt hjulskift

Hjulskift er en forholdsvis simpel opgave for en mekaniker, som de gør ofte. Derfor kan man tit få et meget billig hjulskift, hvis man selv har dæk. Det er en fordel, fordi det er nødvendigt at skifte sine hjul så tit.

Vil du gerne sørge for at få den bedste pris på dit hjulskifte, er der flere måder at gøre det på. Mange værksteder har tilbud på hjulskift, så du kan få det billigt. Når du sammenligner priser hos forskellige mekanikere, er det nemt at finde et billigt hjulskift. Du kan også finde billige priser online, for at få god service og kunne sammenligne mange flere forskellige steder.

Hvorfor skal man have hjulskift?

Det er vigtigt at lave hjulskifte hvert forår og efterår for at sikre, at din bil kører sikkert. Vinterdæk er for tunge og usikre at kører i bil med om sommeren. De gør også, at din bil bruger mere benzin per kilometer og det derfor bliver dyrere i længden. 

Samtidigt kan sommerdæk være glatte og farlige at bruge om vinteren. Når der potentielt ligger sne og frost på vejene, er det vigtigt at have dæk, som kan gribe fat. Med et hjulskift er du sikker på, at din bil er klar og udstyret til at køre i alt vejr.

Falck anbefaler at skifte til vinterdæk i vintersæsonen for at få det bedste vejgreb i glat føre. Sommerdæk har nemlig en længere brænselængde.

Få hurtigt hjulskift

Der er forskel på, hvor langt et hjulskifte tager. Det kommer an på, hvad der skal af- og påmonteres, og om der skal rettes tryk eller bremser. Men generelt tager et hjulskift mellem ½ og 1 time. Derfor tager det ikke længe at få friske hjul på din bil.

Tiden på hjulskift er så hurtig, at man kan sende bilen til mekaniker, mens man handler. På den måde kan bilen have nye dæk på, så snart man er færdig med at handle. Så behøver du ikke stå og vente på dit hjulskifte.

Hvis du giver dig i kast med at skifte dine hjul selv, kan det komme til at tage lidt længere tid. Det er fordi man ofte ikke kan lave arbejdet lige så hurtigt som en professionel mekaniker. 

Hvor kan man få hjulskift?

Hjulskift er en af de mest simple opgaver for mekanikere. Derfor kan du forvente at alle værksteder kan hjælpe dig med et hjulskifte. Prisen på hjulskift og opbevaring af hjul svinger fra værksted til værksted. Det er derfor værd at undersøge flere steder, hvis du vil finde et billigt hjulskift.

Det er smartest at få skiftet sine hjul om foråret og efteråret. På den måde er du klar til den nye sæson som snart kommer for døren. Du kan få opbevaret de gamle hjul hos din mekaniker, så de er klar til skiftet igen om et halvt år.

Gør det selv hjulskift

Hvis du ikke ønsker at betale prisen for hjulskift eller elsker at rode med biler, kan du lave hjulskift selv. Det kræver lidt at lave gør det selv hjulskift, men det er ikke umuligt. Der findes mange guides, videoer og tutorials, som kan hjælpe dig i gang.

Du skal bruge en lille smule udstyr, før du går begynder på at skifte dine hjul selv. Til opgaven skal du selvfølgelig have et hjulsæt, det vil sige fire dæk og fire fælge. Derudover skal du bruge en donkraft og en hjulnøgle. De to værktøjer ligger allerede klar i de fleste biler. I bilens instruktionsbog vil du også finde information om, hvordan de bruges.

At lave gør det selv hjulskift er meget billigt og kan også være tilfredsstillende at kunne selv. Det kræver at du kan hæve hjulene op, afmontere de gamle og sætte nye hjul på. Derudover skal du vide, hvordan du kontrollerer tryk på dine dæk.

Hjulskift uden tidsbestilling

Fordi at skifte hjul ikke er en lang opgave, man kan ofte få lavet hjulskift uden tidsbestilling. Flere mekanikere har åbent for, at man kan dukke op hos dem og få lavet et skift. Det kræver for det meste at man selv har dæk og fælge klar. Til gengæld kan du undgå at spilde unødig tid et på et hjulskifte.

Pris på hjulskifte bliver ikke påvirket af, om du har lavet tidsbestilling eller ej. Er du travl eller ved at du snart skal på en lang køretur, kan det derfor godt betale sig. Med et hjulskifte uden tidsbestilling er du for det meste inde og ude af værkstedet på højest en time. Det giver dig mulighed for hurtigt at komme videre.

FAQ

Hvad koster hjulskift?

Et hjulskift kan koste alt fra 199-600 kroner, afhængigt af værkstedet du vælger. Hvis du undersøger dine lokale værksteder, kan du sammenligne priser på de forskellige steder.

Ønsker du at opbevare dine hjul hos mekanikere imellem skift, kan pris på hjulskift og opbevaring blive lidt højere.

Martin

Velkommen til AutoGear.dk! Mit navn er Martin og arbejder til daglig som bilmekaniker. Jeg vil her på AutoGear.dk guide dig i gennem de mange spørgsmål, du kunne have i forbindelse af reparation, service m.m. omkring din bil. Stil endelig spørgsmål, så vil jeg forsøge, at svare på dem!

Skriv et svar